Bir çox müasir pəhriz, guya Gözəllik və sağlamlıq naminə ətdən imtina etməyi əhatə edir. Ancaq həkimlər əmindirlər ki, qidalanmaya bu cür yanaşmadan həm görünüş, həm də fiziki forma əziyyət çəkəcəkdir. Niyə ət hər yaşda yeyilməlidir, hansı növləri daha sağlamdır və faydasını itirməməsi üçün onu necə kəsmək, bişirmək və saxlamaq lazımdır —
Sağlam və qidalı yemək üzrə mütəxəssislər təkrarlamaqdan yorulmurlar: ətdə əsas amin turşuları, minerallar və s. elementlər var. Onların fikrincə ətdən imtina etmək heç də düzgün deyil. Ona görə ki, insanlar bitki qidalarından lazımi miqdarda amin turşusu və vitamin almırlar. Aktiv bir həyat yaşamaq üçün bir insanın kilo başına təxminən bir qram protein lazımdır. Ekspertlərin sözlərinə görə, insanlar ətdən imtina edirsə, (məsələn, dünyagörüşü və ya modanın təsiri altında), qida çatışmazlığı riski nəzərə alınmalıdır. Onların çatışmazlığı xüsusi dərmanların köməyi ilə kompensasiya edilməlidir. Ancaq hər hansısa bir əlavəni ətraflı müayinədən sonra həkim təyin etməlidir - Bəzən insanlar pis hiss etdikləri üçün ətdən imtina edir, guya sadəcə istəmədikləri üçün. Bu vəziyyətdə bunun bədənin protein qidasına olan ehtiyacının azalması deyil, qaraciyər, bağırsaq və ya mədə ilə bağlı problemlərin olduğuna dair bir siqnal olduğunu başa düşməlisiniz.
Ekspertlərin sözlərinə görə, ətdən imtina yalnız rifahın müvəqqəti yaxşılaşmasına səbəb olacaq. Həkimlərin köməyi ilə xəstəlikdən qurtulmaq mümkün olduqda, ət yeməyə davam edə bilərsiniz.
Bütün ətlər eynidır-növlər arasındakı kimyəvi tərkibdəki fərq yalnız 10% - dir. Heyvanın sağlamlığı və yaşı daha vacibdir. Buna baxmayaraq, diyetoloqlar qeyd edir ki, ət məhsulları arasında bədəni faydalı maddələrlə maksimum dərəcədə zənginləşdirə bilən xüsusi növlər var.
Dovşan əti..
- Dovşan əti pəhriz hesab olunur və unikal qida xüsusiyyətlərinə malikdir. Çox miqdarda protein ehtiva edir və bu göstəricidə hətta toyuq ətini üstələyir. Bu cür ət insan orqanizmi tərəfindən demək olar ki, tamamilə və olduqca tez sorulur. Ekspertlərin sözlərinə görə, dovşanın zərif əti həzm problemləri və mədə — bağırsaq traktının xroniki xəstəlikləri olan insanlar üçün uygundur.
AT ƏTİ
Diyetoloqlar at ətini ekoloji cəhətdən ən təmiz ət adlandırır. At ətində antibiotik yoxdur və protein, amin turşusu tərkibi baxımından mükəmməl balanslaşdırılmışdır.
— Vitamin və mikroelementlərə gəldikdə, at əti tiamin, riboflavin, mis, dəmir və maqnezium tərkibində rekordçudurHİNDUŞKA ƏTİ- Digər quş növləri ilə müqayisədə Hinduşka özündə daha az yağ və kalori ehtiva edir, lakin protein tərkibi digər ət növlərindən aşağı deyil. Tərkibində çox miqdarda selenyum və B vitamini, həmçinin nikotinik turşu və fosfor var. Üstəlik, Hinduşka fosfor tərkibinə görə bəzi balıq növlərindən də üstündür.Hinduşka əti bədən tərəfindən yaxşı sorulur və eyni zamanda uzun müddət aclıq hissini təmin edir. Hinduşkanın orta xolesterol miqdarı olduğundan, piylənmə və ya aterosklerozdan əziyyət çəkən insanlar üçün uygundur.
Ancaq həkimlər hesab edir ki, birbaşa həkim göstərişi olmadıqda Hinduşka lehinə qırmızı ətdən imtina etməməlisiniz. - Qırmızı ət bizə lazım deyil, çünki tərkibində çoxlu amin turşuları var. Bu məhsul, yeganə dəmir mənbəyidir. Xüsusilə qadın orqanizmi üçün lazımdır.
Reproduktiv yaşda olan qadınlar arasında dəmir çatışmazlığı anemiyası indi geniş yayılmışdır. Bu, qismən fizioloji cəhətdən əlaqədardır, çünki qadın orqanizmi mütəmadi olaraq dəmir itirir.
Diyetoloqlar həftədə iki dəfədən çox olmadan, nahar vaxtı və bol tərəvəzlə y qırmızı ət yeməyi tövsiyə edir.Quzu və ya bildirçinQuzu əti ən keyfiyyətli və dadlı ət hesab olunur.- Bəzi insanlar quzu ətini çox yağlı bir ət növü hesab edir. Əlbəttə ki, quzu ətində yağ var, lakin miqdarı donuz ətindən daha azdır. Eyni zamanda, Quzu xolesterol səviyyəsini normallaşdırmaqdan məsul olan bir çox lesitin ehtiva edir. Belə ət ürək-damar sistemi xəstəlikləri olan insanlar tərəfindən ehtiyatla istehlak edilməlidir, — deyə ekspertlər xəbərdarlıq edir. Onlar quzu ətini çoxlu qarnirlə yeməyi məsləhət görür.
Bıldırcın əti sağlamlıq üçün çox faydalıdır və xüsusilə kilo problemi olanlar üçün uygundur.
- 100 q Bildirçin ətində yalnız 230 kilokalori, çox miqdarda vitamin, mineral və protein var. Üstəlik, bu protein bədən tərəfindən çox tez əmilir. Diyetoloqlar deyir ki, Bildirçin ətinin ağır xəstəlik və ya qan itkisindən sonra qəbil etmək daha faydalıdır.
50 yaşı keçənlər üçün əti, tərəvəz və meyvələrlə yemək tövsiyə edilir, çünki bu yaşda həzm etmək daha çətindir. Bu yaşda əsas enerji artıq əzələlərin qurulmasına deyil, bədənin ümumi vəziyyətinin qorunmasına gedir. Həddindən artıq doymuş ət bulyonlarını və yağlı ətləri məhdudlaşdırmaq vacibdir. Diyetoloqlar deyir ki, 100-150 q ağ quş əti (asanlıqla həzm olunan protein) və həftədə bir dəfədən çox olmayaraq — az miqdarda qırmızı yağsız ət yemək üstünlük təşkil edir.
Körpələrdə həzm sistemi hələ çox yaxşı inkişaf etməyib, buna görə də onu çox yükləyə bilməzsiniz. Diyetoloqlar uşaq qidası üçün quş əti — hinduşka, toyuq seçməyi məsləhət görür. Bu cür məhsullar altı aydan bir yaşa qədər olan uşaqlar üçün uygundur.
- Körpələri dovşan əti ilə qidalandırmaq idealdır, çünki allergiyaya səbəb olmur, tez əmilir və zəngin vitamin və mineral tərkibi ilə fərqlənir. Sonra, kütləvi yağ nisbəti 9% - dən çox olmayan mal əti, quzu və ya at əti təqdim edə bilərsiniz.
FARŞ (çəkilmiş ət)
Çəkılmış əti tanıdığınız qəssabdan alın və ya özünüz hazırlayın. Xammalın yüksək keyfiyyətli və təzə olduğuna əmin olmaq lazımdır, çünki belə bir yarımfabrikatda bakteriyalar sürətlə çoxalır- Qiymə ətin müəyyən üstünlükləri var: bu, bütün ət parçası ilə müqayisədə bişirmə sürəti və aşağı qiymətdir. Bədən tərəfindən daha sürətli həzm olunur, bu da həzm sistemimizi və onun ən həssas orqanını — fermentlər istehsal edən mədəaltı vəzi qoruyur. Öd kisəsi də bu cür qidalanmadan faydalanır
Bu gün, 14:00
Bu gün, 13:30
Bu gün, 13:00
Bu gün, 12:30
Bu gün, 12:00
Bu gün, 11:30
Bu gün, 11:00
Bu gün, 10:30
Bu gün, 10:00
Bu gün, 09:30
Bu gün, 09:00
Dünən, 18:00
Dünən, 17:30
Dünən, 17:00
Dünən, 16:30
Dünən, 16:00
Dünən, 15:30
Dünən, 15:00
Dünən, 14:30
Dünən, 14:00